De mooiste bikespots van Slovenië! Te weinig beoordelingen

Beoordelen:

 

 

Er zijn veel mooie plekken op deze planeet om te mountainbiken en allemaal hebben ze hun ‘eigenheid’. Maar er zijn maar weinig landen waar je al deze mooie plekken dicht bij elkaar vindt. En dat is precies wat mij zo aantrekt aan Slovenië! 

Twee jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met dit prachtige landje tussen Italië, Oostenrijk, Hongarije en Kroatië in. Tijdens het EK Single Speed mountainbiken in de supermooie Soča vallei werd ik verliefd op het land, de natuur de mensen, etc. etc. Elke keer als ik terug naar NL ging bleven mijn gedachten bij Slovenië. Tijd voor verandering dus en sinds een paar maanden ben ik woonachtig in Bohinj vallei waar je een samenspel treft van de Julische Alpen (met de Triglav op 2.864m de hoogste berg), lager gelegen bergketens, het meer van Bohinj en diverse bikeparks en trails dichtbij…… voor mij op dit moment een ideale combinatie tussen natuur, bergen, biken, skiën, toerisme en rust. Ja, dat lees je inderdaad goed; een combinatie van toerisme en rust.

 

Er zijn namelijk veel toeristische trekpleisters zoals Bled (+ meer) en bijvoorbeeld de Savica waterval, maar als je de weg weet dan zijn er overal verborgen schatten te vinden waar toeristen nog niet massaal naar toe worden geleid en ervaar je extreme rust en prachtige natuur. Kijk niet vreemd op als je 3-5 uur aan het biken bent en vrijwel niemand bent tegengekomen……

 

En die Slovenen dan? Kunnen die een beetje biken? Nou, laat ik je zeggen dat ze de trails op een andere manier categoriseren. Een ‘easy gravelroad’ wordt vrijwel altijd toch nog wel flink technisch met grote stenen, kleine drops (tot 40cm) en steile afdalingen. Een ‘black trail’ is dan ook echt zwart……gitzwart! Ik heb inmiddels al best een paar trackwalks gedaan om te kijken waar ik nu weer beland ben. En trots op hun trails zijn de Slovenen zeker. Met een toffe MTB community wordt er niet alleen hard gewerkt aan het uitbreiden van trails, maar laten ze je deze ook graag zien!

In gesprek met Slovenen moet ik telkens uitleggen dat ik een mountainbiker ben uit Nederland, waarop ze direct beginnen te lachen en ik de standaard opmerking krijg: “Ja maar, Nederland is plat toch?” Mijn standaard reactie is dan “Inderdaad, maar geloof het of niet, er is een enorme grote groep bikers actief! En elke heuvel met meer dan 20 meter hoogteverschil noemen we een berg, dus bergen genoeg ;)” ……en dan lachen ze natuurlijk nog veel harder! Uiteraard weet ik dat ze gelijk hebben. En omdat de bergen niet naar Nederland komen en ik 5 of 6 weken per jaar in het buitenland niet genoeg vind, ben ik dus verhuisd naar de bergen! En natuurlijk niet alleen vanwege de bergen, maar nog een paar redenen;

  • De natuur is er geweldig mooi, ongerept en rustig (buiten de toeristische trekpleisters)!
  • Een bikeseizoen van april tot eind oktober / begin november.
  • Een skiseizoen van november tot april (beetje off-topic, maar toch).
  • Super gevarieerd landschap van Alpen tot aan de kust dicht bij elkaar.
  • Super toffe mountainbike community. Veel nieuwe trails in aanleg!
  • Lekker eten, goede koffie en bier! En dat allemaal tegen schappelijke prijzen.
  • En nog veel meer…..

Omdat ik ervaren heb dat veel Nederlanders en Belgen de weg naar Slovenië alleen maar weten te vinden op doorreis naar Kroatië, ben ik gaan samenwerken met MTB Galaxy, een lokaal bedrijf die zich heeft gespecialiseerd in compleet verzorgde (mountain)bike vakanties in Slovenië. Doordat wij wonen, werken en biken in de verschillende regio’s kennen we alle toffe trails zodat jij niet hoeft te zoeken naar een gps-bestandje op internet en vervolgens verdwaalt in het bos…..65% van het land is bos, dus verdwalen is niet moeilijk. Ook lopen vrijwel alle toffe trails over privé terrein waarbij je moet weten of je er eigenlijk wel mag komen?! Dat geeft de GPX vaak niet aan. Ook kunnen we gemakkelijker communiceren met andere (bike) organisaties, hotels, uplift bedrijven, eerste hulp etc. etc. We hebben dan ook een aantal reizen samengesteld die meerdere pareltjes van Slovenië laten zien. Wat denk je van een ZIP-bike tour, biken over bergkammen, richting de kust of rondom de hoofdstad Ljubljana waar je vette flowtrails tot enduro trails vind op 10 minuten biken vanaf het centrum?!? Een unieke ervaring die je gedaan moet hebben!

 

Dus wil jij ECHT mountainbiken? Toffe trails rijden, dikke afdalingen, wellicht een bikepark of twee, ZIP-biken, lekker eten zonder zorgen?? Kijk dan snel op www.mtbgalaxy.com voor het huidige aanbod. Je kunt uiteraard ook altijd jouw vragen direct aan mij stellen via mark@mtbgalaxy.com om bijvoorbeeld in een andere week te rijden dan nu op de website vermeld staat, of bijvoorbeeld specifieke wensen voor een week / twee weken / eigen groep ….. You name it! 

Meestal rijden we per dag tussen de 20-30 kilometer, maar zijn we wel de hele dag onderweg. Dat zegt genoeg over de trails en je zult begrijpen dat we geen ‘transalp’ tochten rijden waar het meestal over eenvoudiger paden alleen maar kilometers maken is. Daar heb je ons niet voor nodig, routes genoeg te vinden. De mooiste verborgen singletrails vind je gewoon niet zelf, maar wij helpen je graag! 

Dobrodošli v Sloveniji

Mark Westmaas

www.mtbgalaxy.com
mark@mtbgalaxy.com
Galaxy mailing