Het verhaal van Monique in het Reuma Magazine

 Uit REUMA magazine.nl

Door: Noortje Krikhaar

Monique kan het bos weer in

Monique en Raymond Smet zijn fanatieke mountainbikers. Met een klein groepje begonnen ze tochten te maken, inmiddels wisselen ze met 9.000 leden op hun Facebook-pagina kennis en filmpjes over mountainbiken uit. “En dat terwijl we zes jaar geleden met twaalf vrienden begonnen!”

Monique (35) en Raymond (40) hebben een leuk gezin. Ze trekken veel met elkaar op. Raymond werkt als procesoperator bij een wereldproducent van chemische stoffen en

Monique heeft een baan in de ouderenzorg. Dochter Britt (7) en zoon Stan (4) zijn lekkere doerakken. Monique en Raymond konden zich heerlijk in hun mountainbikesport uitleven tot Monique eind 2015 klachten kreeg. “Beetje vage klachten, zonder een duidelijk aanwijsbare oorzaak”, zegt ze zelf. “Dan weer pijn in de vingers, dan in de ellebogen of de knieën.

De pijn versprong ook elke dag. De artsen probeerden ziekten als het syndroom van Sjögren of Lupus uit te sluiten om zo tot de juiste diagnose te komen.” Ook werd beke- ken of de traag werkende schildklier van Monique de oorzaak kon zijn. “Maar dit ging echt verder. Ik was bekaf. Ook na een vitamine D-kuur bleven de klachten. Mijn zoontje zei nog zo sneu: ‘Mamma slaapt veel, mamma heeft pijn’.” Er werd daarna geko- zen voor tweewekelijkse begeleiding in een revalidatiecentrum, vier maanden lang. “Ik kreeg daar te maken met een ergotherapeut, een fysiotherapeut, een bewegings- agoog, een psycholoog en een maatschappelijk werker. Dat was pittig dus. De bedoeling was dat ik de balans zou vinden tussen rust en actie. Dat is sowieso moeilijk voor een bezig bijtje en de perfectionist die ik ben.” Monique deed haar best, de klachten bleven. Pas een halfjaar geleden kreeg ze de diagnose bromyalgie en nu wordt hard gewerkt om de juiste behandeling te vinden. “Dat is een stap voorwaarts!”

Fiets in de schuur

Intussen stond de ets al anderhalf jaar in de schuur en met haar fysiek zware werk in de ouderenzorg kreeg Monique steeds meer moeite. Raymond, Britt en Stan moesten zich aanpassen aan de beperkingen van Monique. Dat hakte er vooral met het sporten goed in. “Vijf kilometer fietsen over de weg lukte nog net, maar in het bos moest ik na nog geen anderhalve kilometer al afstappen.”

Goede raad bleek duur. Tot Monique en Raymond een testmodel ontdekten van een elektrische mountainbike. Dat zou een oplossing zijn. Met zo’n ets kon Monique de modderige bospaden wel weer aan. Maar ja, elektrische etsen zijn duur en dat gold zeker voor dit model. Vrienden grepen in.

Zonder dat Raymond daar de hand in had, kwam het verhaal van Monique en de e-bike op de Facebook-pagina. De reacties waren overweldigend. Er werd geld opgehaald en etsenhandelaar Endurasport in Goes raakte zo betrokken bij de actie dat hij een enorm bedrag van de aankoopprijs afhaalde. Monique stapte stralend op haar nieuwe ets. “Het kost me nu geen moeite meer om mee te doen.” Eerlijk is eerlijk, een toertocht zit er niet meer in, na twintig kilometer op de e-bike moet Monique stoppen. “Maar ik kan wel een ronde fietsen door de bossen met Raymond en Britt. En ik fiets zonder moeite een heuvel op.”



Stichting

Stichting om anderen ook blij te maken Raymond en Monique zijn zo blij met deze oplossing dat ze er anderen graag in wil- len laten delen. Daarom zijn ze nu bezig een stichting op te richten die mensen met een chronische ziekte of beperking in staat stelt hun favoriete sport te blijven beoefenen. “Hulpmiddelen om te kunnen blijven sporten worden door geen instantie vergoed, hebben we ontdekt”, zegt Raymond. Er is nogal wat voor nodig om de stichting van de grond te krijgen, maar de naam hebben ze al: Keep Shredding. Ook is er contact met professioneel snowboardster

Cheryl Maas die de stichting een warm hart toedraagt. Plannen zijn er volop. “Ik wil bijvoorbeeld T-shirts met prints regelen voor mensen die ons steunen”, vertelt Raymond. “Al is het maar één iemand die we, net zoals Monique, het plezier in spor- ten weer terug kunnen geven. Terug in de natuur, weer terug in je eigen levensstijl.” Dit initiatief van Monique en Raymond is een goed voorbeeld van hoe je vervelende omstandigheden kunnen ombuigen naar positieve gebeurtenissen.

WIL JE MEEHELPEN OF MEEDENKEN?

Raymond Smet is blij met alle adviezen en hulp. Je kunt hem mailen op mbtpraat@gmail.com. De Facebook-pagina van de stichting is www.facebook.com/stichtingkeepshredding. en de website is: www.stichtingkeepshredding.nl

Geef een reactie