Mountainbiken in Nepal met World2Bike 4.5/5 (2)

 

ingezonden bericht

Fietsen in je korte broek

Brrrr, koud, koud, koud! Mijn tenen zijn compleet bevroren bij de toertocht in Nunspeet. Ook bij de toertocht in Arnhem is het koud. De bouillon die we bij de tussenstop krijgen heb ik echt nodig om weer op te warmen. De paaseieren die me lachend aankijken kan ik ook niet laten liggen. Alle energie is welkom om warm te blijven om de tochten te rijden. Het ijs ligt nog op de plassen in het bos. Koning winter zorgt voor mooie patronen in het ijs, en hoewel het koud is, genieten we ook van deze omgeving.

Voor mij is zo’n toertocht geen wedstrijd, dus ik stop gerust om even handschoenen te verwisselen of een foto te maken. “Heb je er nu al genoeg van?” vraagt een mede toer etser die mij passeert, “Nee hoor” zeg ik, “Ik zit zelfs nu al aan te denken wat mijn volgende tocht zal zijn” roep ik hem vrolijk achterna.

Eigenlijk hoef ik er niet echt over na te denken, ik weet wel welke tocht ik graag wil etsen: ‘Rondom de Annapurna’ in Nepal. Bram Tankink heeft ook deze tocht ge etst met World2Bike. Hij vond het fantastisch. Ik wil die ervaring ook graag op doen.

Dat Bram het fantastisch vond, dat snap ik wel, afgelopen jaar heb ik zelf ‘Kathmandu – Pokhara’ in Nepal gefietst. Dat was al een adembenemende ervaring. Elke dag was anders, en in iedere geval geen koude tenen, want met een temperatuur van rond de 25o fiets ik lekker in mijn korte broek.

 

 

Van Kathmandu naar Pokhara met WORLD2BIKE

In deze totaal andere wereld zijn we er echt even helemaal tussen- uit. De eerste dagen vertoeven we in Kathmandu, de hoofdstad van Nepal. We bezoeken een aantal bezienswaardigheden in en nabij Kathmandu, etsen naar Bhaktapur – een culturele plaats met vele tempels die op de werelderfgoedlijst staan – en zien de grootste boeddhistische tempel van het land, Boudhanath. Prachtig om te zien hoe de mensen met hun geloof omgaan, en eerbiedig rond de Boudhanath-tempel lopen. Wij genieten er van om op de ets vrij te zijn de stad en de omgeving te verkennen. We zuigen de sfeer en de cultuur in ons op.

Na een aantal dagen in de stad begint ons echte avontuur. We sturen onze etsen over singletracks, wandelroutes en jeeptracks. Vooral de natuur en bergen maken mij heel erg blij. In Nepal staan 8 van de 10 hoogste bergen ter wereld, niet dat zo’n hoge gigant mijn doel is, maar etsen met deze impressieve bergen als decor, wie wil dat nou niet?

Er is door World2Bike een gevarieerde route van Kathmandu naar Pokhara uitgestippeld langs authentieke bergdorpjes, kleine nederzettingen en historische plekken. De route gaat door bossen en wouden, langs rijstvelden en over bergpassen.

Met ons mee is onze Nederlandse gids Bjørn, een Nepalese gids Shisir en er rijdt een Jeep mee voor onze spullen. Het is een erg leuke gemeleerde groep. Maar hoeveel lol ik ook heb met de groep, berg op moet ik toch echt zelf doen. Gelukkig word ik elke keer weer beloond met iets moois; een fantastische hangbrug die voor mijn snufferd verschijnt, of een groep dorpelingen die ons enthousiast begroeten met hun ‘Namasté’. Vooral de kinderen vinden het erg leuk om ons te begroeten, van ver af hoor je hun schelle kinderstemmetjes al.

Ik vind het elke dag weer spannend om te starten, altijd zoemt de vraag, ‘kan ik het wel?’ door mijn hoofd. Maar na een aantal minuten zit ik weer in mijn element. Hoe kan het ook anders als de etstocht begint boven de wolken, die als een sluier in het dal liggen en ik dus dus meteen getrakteerd word op magische uitzichten! Ik geniet met volle teugen.

Soms komen we ook voor verrassingen te staan, want niet over elke rivier is een brug. We gaan dan dwars door de rivier. De eerste keer is wat onwennig, maar op een gegeven moment weet je dat je niet moet aarzelen want als je te langzaam gaat val je om. De tactiek is dus gewoon; gaan met die banaan! Vies worden we toch wel, maar ja, dat hoort ook bij het mountainbiken. Je krijgt er voor terug dat werkelijk al je zintuigen worden geprikkeld. Geuren van de natuur, een heerlijk Aziatisch zonnetje, de mooiste uitzichten. En de lekkerste gerechten!

Na een paar dagen bikkelen en soms afzien hebben we dan eindelijk die hoogste bergen van de wereld voor onze neus. Het hemelse decor is adembenemend. We zien de Machapuchare van 6997 meter en in de verte de Annapurna met zijn 8091 meter hoge top. We zijn allemaal onder de indruk, en gek genoeg krijg ik daar ook weer energie van.
Met deze mooie bergen voor ons rijden we Pokhara binnen. We logeren in een hotel bij het meer. Pokhara is veel toeristischer, maar het is heerlijk om in een gezellig tentje een welverdiende heerlijke maaltijd te nuttigen, en we genieten van onze eerste echte cappuccino in een week!
Pokhara ligt aan het Phewa Lake en boven dit meer is ook de mogelijkheid is om te
paragliden. Zwevend boven de bergtoppen raken we onder de indruk van de grootsheid van het landschap. Het geeft een heel ander perspectief op de bergtoppen, en een beetje verbluft staan we een klein uurtje later weer op de grond.

Na een dag rust in Pokhara vertrekken we met een busje weer naar Kathmandu. Het zit er op. Het was een fantastische beproeving voor mijzelf. Ik merkte dat ik tijdens het etsen energie over had. Dat betekent dat ik meer kan! Nu staat dus de ‘Rondom de Annapurna’ op mijn lijstje. Ik heb deze ronde in 1998 gelopen. Deels weet ik dus wat mij te wachten staat en daarnaast hou ik ook wel van een uitdaging.

 

Meer informatie over deze tochten in Nepal: www.world2bike.nl

 

 

Foto’s: Shishir Maharjan

Tekst: Betrouska Stokhof

Beoordelen: