Rylo zorgt dat andere action cams op scherp staan.

 

Al een tijdje ben ik bezig met het zoeken naar een mooie action camera, eigenlijk had ik hem al gevonden… de GoPro Hero6, want tja GoPro is een beetje de benchmark bij de action cam’s. Samen met een gymbal heb je dus ontzettend stabiel beeld wat ook nog eens haarscherp is. 

Het enige probleem is dat ik eigenlijk niet met een hele stellage vol met apparatuur wil rond rijden, om over de kosten hiervan maar te zwijgen. Tel daarbij het gehannes om de juiste hoek op beeld te krijgen en je hebt het grote minpunt gevonden waar ik steeds tegenaanloop. Ik heb namelijk geen zin om voor het juiste shot je smartphone erbij te pakken, verbinding te maken en zo te kijken of je alles er mooi opkrijgt, of er thuis er achter te komen dat je voornamelijk je toptube van je fiets hebt gefilmd. Ook het starre karakter van dit alles zorgt er voor dat je steeds je camera op een andere plek moet vastmaken om zo een voor de kijker leuk afwisselend filmpje te krijgen.

Nu is het zo dat hoe vaker je dit soort zaken gebruikt je wel weet hoe je de camera moet zetten om het juiste beeld te krijgen maar er blijft iets ontbreken. 

Totdat ik op instagram de volgende filmpjes zag…. 

 

Een bericht gedeeld door TrailPeek (@trailpeek) op

 

 

Een bericht gedeeld door TrailPeek (@trailpeek) op

Wat met meteen opviel was ten eerste: de ontzettend vette camera hoek, een verfrissing ten opzichte van al het andere POV geweld en ten tweede: het ongelooflijke stabiele beeld. Dit moet een ontzettend goede gymbal zijn maar hoe heeft hij deze dan gemonteerd? Dat moet toch wel heel lastig gezeten hebben?

Na wat gespeur op internet kwam ik er achter dat dit zonder gymbal gedaan is en stabilisatie gewoon software matig gedaan werd samen met het beeld uit een nieuwe camera: De RYLO

 

 

Rylo is een nieuwe camera die ontstaan is doordat een ex Apple werknemer en ex Instagram werknemer hun krachten gingen bundelen en samen deze camera hebben ontwikkeld. De truck van de stabilisatie zit hem in het feit dat dit achteraf softwarematig gebeurt, maar schrik niet je hebt er geen supercomputer voor nodig, een smartphone (iPhone versie is al uit, Android komt nog) is genoeg. De Rylo is namelijk een 360° camera en neemt dus alles om je heen op en het mooie is, hij is een stuk hanteerbaarder dan het slagschip van GoPro de Fusion.

 

Doordat er voor en achter zich een goede camera bevind neemt de Rylo dus alles op wat om je heen gebeurt. Niet om het als een mislukte gimmick terug te kijken met een VR bril maar om zo achteraf te bepalen wat je in beeld wilt hebben. Het is dus geen “point and shoot” camera maar dus écht een “shoot” camera waarbij je achteraf kunt bepalen via je smartphone wat in je filmpje wilt hebben.

Het verbinden met smartphone gebeurt via een doodnormaal kabeltje, voor sommige een stap terug maar het is wel superstabiel en je hoeft niets te pairen of iets dergelijks. Op je smartphone kan je vervolgens bepalen wat je in beeld wilt hebben en wat er gevolgd moet worden. Het is mogelijk meerdere punten te kiezen in je tijdlijn zodat je een natuurlijker beeld krijgt wat meer leeft.

 

De verschillende opname mogelijkheden zijn:

 

FrontBack, waarbij je het beeld van voor en achter ziet.

 

Follow, hierbij wordt een object gevolgd en wordt dus ook de oriëntatie van steeds anders.

Point, hierbij blijft de focus op een gefixeerd punt, dus als je bijvoorbeeld langs een mooie bezienswaardigheid rijdt zal dit bekeken wordt door eenvoudig het object aan te tikken.

Timelaps, de gestabiliseerde video’s worden versneld (tot 16x) afgespeeld om zo een de mogelijkheid om een bewegende timelapse te kunnen maken zonder gymbal of statief.

 

Dit alles maakt het dus mogelijk om zonder al te veel moeite mooie opnames te maken zonder dat je eerst goed moet kijken of het allemaal in beeld komt. Helaas is het niet alleen maar lof voor de Rylo, zoals gezegd werkt de Rylo alleen met smartphone en tot nu toe is er alleen een versie die samenwerkt met de iPhone, de Android versie is helaas nog niet uit. Ook schijnt het geluid niet al te goed zijn en zoals met alle 360 camera’s heb je een kleine rare overlap die er niet zo geweldig uitziet. Qua beeld is het niet het beste maar voor “normaal” gebruik zeker zeer goed. Verwacht geen haarscherpe 4K opnames of super SloMo maar gewoon een makkelijk hanteerbare action cam die zeker voor zeer mooie beelden zorgt zonder dat je gelijk aan een gymbal set up hoeft te denken.

 Ik weet inmiddels wel voor welke camera ik ga…

Voorlopig is de Rylo alleen Online te koop via www.rylo.com

Voor meer info over de Rylo zoals trailpeek hem heeft gebruikt bekijk het onderstaande filmpje.