Pssssst…. fiets kopen ?

 

Recent heb ik in de Facebook groep MTB praat diverse vragen voorbij zien komen over het kopen van een nieuwe fiets. Meestal gaat het over “Welke fiets moet ik kopen?” of “Goede hardtail/full suspension voor ongeveer € 2.000,- welke moet ik kopen”. 

Deze vragen zijn niet zo simpel te antwoorden zoals het lijkt maar met een paar simpele tips komen we vanzelf bij de juiste fiets voor jou en ga jij met een grote glimlach over de trails.

Let op: dit zijn tips en richtlijnen, en niet de enige juiste manier om bij jou droomfiets te komen.

We verdelen het stuk in twee delen, we beginnen met de nieuwelingen, degene die hun eerste mountainbike gaan kopen. Daarna een stuk als je al een fiets hebt.

Als je voor het eerst gaat kijken wat er allemaal te krijgen is zie je op een gegeven ogenblik door de bomen het bos niet meer. Zoveel keuzes en welke is dan de juiste? Nou die hangt af van een paar zaken, laten we beginnen met de belangrijkste die alles bepaald.

BUDGET:

Hoeveel je te besteden hebt of misschien beter gezegd wat je wilt uitgeven voor je MTB bepaald in welke hoek je je eerste MTB moet gaan zoeken en misschien de verstandigere optie, waar je niet zou moeten kijken. Er zijn ALTIJD mooiere en betere uitvoeringen, laat je niet gek maken door al het moois op de markt. Het houdt namelijk niet op bij de prijs van de fiets alleen als je begint. Randzaken zoals helm, outfit, schoenen kunnen ook nog voor een redelijke verrassing qua uitgaven zorgen. Er is dan ook altijd de keuze om voor gebruikt of overjarig te gaan waarmee je voor minder dan de hoofdprijs een leuke fiets kunt kopen.

Ga je voor overjarig dan is vaak einde zomer/ begin herfst een mooie tijd om te kijken. De nieuwe modellen worden meestal rond September gepresenteerd en de shops willen dan eigenlijk wel van hun huidige modellen af. Dit is het moment om een leuke fiets voor weinig te kopen. Het geld wat je ermee bespaard kan je dan bij de kosten van bijvoorbeeld je helm en schoenen doen zodat je voorzien bent van een goede helm en lekkere schoenen  met eventuele goede (flat)pedals of een betere bibshort.

Ga je voor gebruikt dan is het voorjaar (begin van het seizoen) of najaar (dus ook rond september) een mooie tijd om te kijken. Vele rijders nemen dan de beslissing om een nieuwe fiets te komen omdat ze het nieuwe seizoen met nieuw enthousiasme de trails op willen of hebben in het najaar een nieuwe overjarige gekocht en willen zo wat terug hebben voor hun oude fiets. Het aanbod van fietsen is op die momenten ook wat groter en heb je ook wat meer keuze uit diverse modellen.

GEBRUIK:

We kennen allemaal de mooie beelden van de rijders die in het buitenland de mooiste trails afrijden. Dikke sprongen, mooie drops, rock gardens af rijdend… de mooiste omgevingen en ja zo wil jij ook wel rijden. Je kijkt welke mountainbikes waarmee ze rijden en je denkt…. die moet ik hebben!


RedBull Rampage

Maar is er in de buurt van waar je woont wel zo’n trail? Ga je ieder weekend wel rijden in de bijvoorbeeld de Ardennen? Waar leg je de focus? Als je er niets omgeeft om wat snelheid in te leveren en een meer speelse fiets te hebben dan is er geen probleem, maar als je op de lokale trail ook de snelste wilt zijn is dan is de keuze voor een fiets gericht op het serieuzere werk misschien niet de juiste optie. Overweeg je opties goed, kijk naar reviews op YouTube en wees eerlijk tegen jezelf over wat voor rijder jij bent.

Let er wel op dat dit je eerste mountainbike is, dit is dus de fiets waarmee je leert fietsen, en fietsen op een mountainbike is net iets anders als fietsen door de stad. Je eerste fiets hoeft echt niet perfect te zijn, met deze fiets ga je op onderzoek uit wat jou rijstijl is en je gaat kijken wat je geweldig vind aan deze fiets en je gaat erachter komen wat er minder is aan je fiets. Deze dingen ga je meenemen als je na een aantal jaar een fiets gaat kopen die dichter bij je droomfiets komt, en misschien is dat een heel ander model dan dat je voordat je begon met mountainbiken in je hoofd hebt gehad.

PASSEN PASSEN PASSEN en daarna PROBEREN PROBEREN PROBEREN:

Het komt niet zo nauwkeurig als bij koersfietsen maar de maatvoering is ook erg belangrijk. De fiets moet vertrouwt en goed voelen als je er op zit en belangrijker nog, als je er op rijdt. Daarom ga op de fiets zitten, test hem. test hem op de trails als dat mogelijk is en niet het bekende ritje door de straat. Tegenwoordig zijn er steeds meer aanbieders die alleen maar online verkopen (zoals YT-Industries en Canyon) en dan moet je goed weten welke maat je moet hebben. Nu is het niet onmogelijk om de juiste maat te krijgen maar het is wel moeilijk om vooraf te voelen hoe de fiets gaat aanvoelen en of dit je aanspreekt.Psssst……. Fiets kopen?

Tijd voor wat anders….

Ok je bent uitgekeken op je fiets. Deze is al veel te oud en heeft een wielmaat die niet meer verkocht word en er zijn zoveel nieuwe dingen bijgekomen dat je niet meer weet wat eigenlijk “goed” is.

De eerste twee stappen zijn nu ook weer van toepassing, kijk naar je budget en als het kan GA PASSEN EN PROBEREN

Ook is het altijd goed om te kijken naar je huidige fiets, waarom wil je een andere? Zijn er concrete dingen die je niet meer fijn vindt aan je huidige fiets, zet deze dingen in een lijst. Kijk ook tijdens de laatste ritten wat je ontzettend tof vind aan je huidige fiets, wat moet je toekomstige fiets zeker hebben? Denk hierbij aan handling, houding enz. Zet deze dingen ook in die lijst. Je hebt nu een goede guide line voor wat je nieuwe fiets moet hebben.

Misschien is het niet meer online te vinden maar de juiste afmetingen van je huidige fiets is ook een super handige guideline om te hebben tijdens je zoektocht naar je nieuwe fiets, je kunt namelijk goed bekijken hoe deze zich verhouden ten opzichte van je huidige fiets

NIEUWE ZAKEN:

Het kan zomaar zijn dat er heel veel nieuwe zaken te krijgen zijn ten opzichte van jou oude fiets, 1x drivetrains, 27’5″ wielmaten, 29′ wielmaten, blusbanden maten, nieuwe discipline’s (Enduro, all-mountains). Dit zijn een hoop keuzes maar ga kijken in je lijst, kijk naar wat jij voor rijstijl hebt en zoek aan de hand daarvan jou ultieme bike, elk van deze voorgenoemde zaken heeft invloed op het rijgedrag en aan de hand van je lijst kan je een heleboel fietsen wegstrepen en dan hou je automatisch een leuke shortlist over waar jou toekomstige shredder tussen staat.

Shimano is niet de enige

Op vele lijstjes staat dat de groupset Shimano XT moet zijn. Persoonlijk vind ik dat je hiermee je keuze te kort doet. Laatst heb ik mijn Shimano groupset omgezet naar SRAM GX Eagle, en ik moet zeggen dit is me 200% bevallen. Laat een goede fiets niet vallen omdat er de verkeerde groupset opzit. Deze kan je altijd achteraf nog upgraden als de groupset die er nu op zit echt niet bevalt.

Ik hoop dat deze richtlijnen je helpen bij het kiezen van je nieuwe monster mocht je nog aanvullingen hebben dan mag je die altijd mailen naar info@mtbpraat.nl