Tunap Bike & Body care

Een tijdje geleden belande er een doos bij mijn voordeur met daarin diverse producten van Tunap Sports. Hier volgt een kleine review van de Brake Cleaner, Drive Cleaner en Kettingwax.

Je denkt er misschien niet zo vaak aan, of waarschijnlijk meestal als het net te laat is maar het schoonmaken van remmen en schijven hoort ook bij het onderhouden en het goed laten functioneren van de rem. 

Vuiligheid kan zich vastzetten tussen de remmen en zo de juiste werking van de rem tegengaan. Het is dus aan te raden om regelmatig je schijven en blokken goed schoon te maken.

Het gebruik van de BrakeCleaner van Tunap is eigenlijk heel makkelijk. Je haalt je remblokken eruit en je spuit de te behandelen oppervlaktes in, laat de reiniger kort inwerken en wacht hierbij tot het oplosmiddel verdampt is (dit is ongeveer 5 a 10 seconden) en veeg daarna het losgekomen vuil weg, maak daarna het behandelde oppervlak droog. 

Volgens de website heeft de BrakeCleaner de volgende eigenschappen.

Eigenschappen:

 • Schone remschijven zijn veiliger
 • Intensieve reiniger van de -zonder agressief te zijn- remstof, olieresten en het vet van schijven en zuigers
 • Zorgt voor een optimale werking van de remmen
 • Speciale formule zorgt ervoor dat de remmenreiniger onschadelijk is voor de gezondheid van de mens.
 • Oppervlakten en rubberen afdichtingen blijven onaangetast 

De DriveCleaner is een schoonmaak artikel voor de aandrijving. Zowel de ketting als de bijbehorende zaken zoals derailleur en ook weer redelijk eenvoudig in het gebruik. Een hele schone ketting zorgt ervoor dat je ketting langer meegaat dus het is aan te raden om naast je ketting te smeren je ketting ook regelmatig goed te reinigen en daarna weer goed te smeren. 

Op de spuitbus zit een borsteltje en hiermee kan je de cleaner bijzonder snel en makkelijk aanbrengen en verdelen op het te reinigen oppervlakte. Laat de cleaner enige tijd inwerken en veeg het vuil daarna weg met een doek. 

De eigenschappen van de DriveCleaner zijn:

 • Snel en efficiënt de fietsaandrijving reinigen
 • Direct en nauwkeurig aanbrengen d.m.v. de kwast die ook nauwe tussenruimtes bereikt
 • Bescherming van de basissmeerlaag van de fiets, ketting en tandwiel
 • Geen zwarte ‘kettingtattoos’ meer!

Als laatste in dit rijtje de ChainWax. Dit is een smeermiddel voor je ketting maar dan niet op olie basis maar op “wax” basis om het zo maar te noemen. Het is dus geen smering die vloeibaar blijft maar een smering die een beschermend laagje vormt over je ketting. 

Persoonlijk vind ik dit iets fijner omdat bij een ketting olie je ketting vaak snel zwart is tijdens het mountainbiken en voor mijn gevoel lijkt het alsof een wax langer blijft zitten dan een olie. Voordat je een wax kunt gaan gebruiken moet je eerst je ketting goed reinigen met zoals bijvoorbeeld de reiniger die hierboven is genoemd. Daarna is het vrij simpel om aan te brengen, nadat je de bus zeer goed geschud hebt spuit je de wax op de ketting terwijl je je trappers achteruit draait, inderdaad, net zoals bij het “normale” smeren.

De eigenschappen van de ChainWax zijn:

 • Langdurige bescherming tegen slijtage zonder nasmering
 • De droogsmeringsbasis verzegelt de aandrijvingsonderdelen en legt er een beschermlaag rond.

Ik heb deze ChainWax op een nieuwe ketting gebruikt zodat er geen “vervuiling” van mijn andere wax op kon zitten, ook zijn de overige delen van mijn drivetrain goed gereinigd om tot een goed gebruikers oordeel te komen. 

Na een kleine honderd kilometer met de wax in diverse omstandigheden gereden te hebben kan ik zeggen dat de prestaties van de ChainWax me erg bevallen. Het doet zéker niet onder voor alle andere wax producten. Er hecht bijna geen vuil aan en als er vuil op zit veeg je dat er zo af met een doek na de rit.

Tunap Sports heeft naast deze producten nog veel meer schoonmaak producten voor fiets en lichaam een aantal zal ik binnenkort ook nog reviewen.

Voor meer informatie over de andere producten, kijk op de website van Tunap-Sports.