Julia Ferguson

Ingezonden door Mischa van de Laar, fanatiek mountainbiker en onderdeel van MTBTravel.nl.

Een interview wat het delen waard is.

Schotland

Tijdens het voorbereiden van onze mountainbike reizen naar  Schotland stuitten we onder andere op het Instagam account van Julia Ferguson.  Onder de indruk van haar foto’s met de mooiste uitzichten over Forest of Ae en sterke mountainbike acties besloten wij contact met haar op te nemen.

Het is onze ervaring dat de locals vaak veel beter geïnformeerd zijn over de trails status, Local Bike Shops, evenementen en beste plekken om te eten.

Julia is niet alleen een gepassioneerd enduro rijdster maar ook een superrelaxed persoon.

Voor onze aankomende Schotland reizen heeft Julia aangeboden om ons mee te nemen op de natural trails van Forest of Ae. Wil jij ook mee, boek dan nu voor onze 7 Stanes reis in mei of juni op MTBTravel.nl!

But first things first, wie is Julia, wat zijn haar ervaringen met mountainbiken in Schotland en hoe is het met de “girl-scene” gesteld aan de andere kant van de Noordzee.

MTBTravel.nl: Wie ben je en wat rijd je?

JF: Hallo! Mijn naam is Julia Ferguson, ik ben een 48-jarige mountainbiker uit Noord-England. Tegenwoordig woon ik samen met mijn partner Mark en hond Jackson in het Schotse Dumfries. Ik mountainbike als sinds mijn 10de. Momenteel rijd ik een 2018 Santa Cruz Hightower LTCC. De 29-er met 150mm travel past het beste bij mijn rijstijl – de grote wielen maken het klimmen een stuk dragelijker! 

MTBTravel.nl: Wanneer ben je echt begonnen met mountainbike en waar sta je nu?

JF: Ik heb altijd een mountainbike gehad, maar voornamelijk om van-a-naar-b te komen – ik heb mijn rijbewijs pas op mijn 35e gehaald. Toen ik eenmaal een auto had, kon ik mijn fiets meenemen naar de echt interessante locaties. Ik ben toen begonnen met een 19-inch Specialized Rockhopper hardtail (veel te groot voor mij, ik ben maar 1.52). Mijn echte passie voor het mountainbike is begonnen toen ik 7 Stanes locatie Newcastleton ontdekte. Onbeperkte ruimte en rust om je tijden in het bos te vermaken, in elke weersomstandigheid.  Daarna kwam ik via andere mtb-ers en ook internet locaties als Whinlatter Forest in het Lake District en ook de andere 7 Stanes op het spoor.

MTBTravel.nl: Wanneer heb je voor jezelf besloten dat je je op enduro wilde toeleggen?

JF: Toen mijn passie voor het mountainbike was geboren, heb ik 2011 mijn hardtail ge-upgrade naar een alloy/carbon Lapierre Zesty. Die hardtail had trouwens goed dienstgedaan en mij vergezeld naar alle 7 Stanes en zelf Fort William. Maar met de Lapierre Zesty merkte ik dat steeds handiger werd op trails met boomwortels, modderpaden en steiler terrein. Onder de term enduro vind ik heel veel passen, eigenlijk alles van XC tot downhill en alles waar daartussen zit. Het geeft iedereen de kans om uit te blinken, al zie ik mijzelf als vrij kansloos zodra het om klimmen gaat .

MTBTravel.nl: Wij hebben je op verschillende podia zien staan, welke wedstrijden heb je nog in de planning staan? 

JF: Racing is a lot of fun! Dit jaar heb ik de Megavalanche in de Franse Alpen gedaan – 25km Alpen route, met de start op 3300m hoogte boven op een gletsjer! Mijn eerste enduro race was in 2015, ik schreef mij eigenlijk in voor de lol en om te trainen, maar ik was gelijk verslaafd! Ik heb goede resultaten geboekt tijdens de Scottish Enduro Series, daar was ik runner up 2015, series winner 2016 en 2017 en tevens haalde ik podiumplaatsen tijdens andere wedstrijden. Ik heb al een aardige medaille collectie voor de korte periode dat ik deelneem aan wedstrijden. Helaas heeft mijn zelfvertrouwen een flinke deuk op gelopen door een gebroken arm in 2017 – maar ik wil in 2020 zeker weer aan de startstreep staan. 

MTBTravel.nl: Welke tips en tricks qua traning kun je met ons delen?

JF: In de regel train ik niet, maar omdat ik volgend jaar wedstrijden ga doen begin ik weer met intervaltraining, gewichten en vooral veel fietsen.  Vooruitgang boeken is voor mij voornamelijk mentaal grenzen verleggen, ik ben niet de sterkste rijder of bezit ook niet het meeste duurvermogen. Progressie is vooral iets persoonlijks.  

MTBTravel.nl: Wat zijn jouw favoriete MTB-locaties en waarom?

JF: I love riding at my local Forest of Ae. Slechts 10 kilometer van mijn woonplaats. Ae Forest is super uitgebreid, zo’n 61 vierkante kilometer met trails voor alle niveaus. Van beginner trails tot extreme downhill secties. Ik rijd de meeste tijd de natuurlijke trails, met de hand aangelegd door de lokale rijders en deze maken optimaal gebruik van het terrein. Deze trails zijn door het hele gebeid te vinden, je komt ze geregeld tegen als je de officiële 7 Stanes route volgt. Maar ik moet toch zeggen dat mijn favoriete trails in de Tweed Valley te vinden zijn (oa: Glentress en Innerleithen). Ik kan verschillende trails noemen, maar beter kan ik ze op mijn YouTube zetten, zodat je binnenkort zelf kunt zien wat ik bedoel .

Wij mogen onszelf gelukkig prijzen in Schotland dat wij een overvloed hebben aan prachtige locaties om te rijden en bovendien hebben wij het “right to roam” (recht om overal te mogen rijden – er is geen privé recht op grond). Ik ben met de mountainbike op plekken geweest, waar ik anders nooit zou komen!

MTBTravel.nl: Hoe zit het met de ontwikkeling van de Schotse MTB-locaties?

JF: De Tweed Valley is door het dak gegaan qua ontwikkeling de afgelopen jaren! Er zijn zoveel kwalitatieve trails bij gekomen in de verschillende bosgebieden zoals: Glentress, Thornilee, Yair, Cademuir en The Golfie.  Er is een uplift service gestart in Innerleithen (inclusief een shuttle service van en naar Glentress en weekend uplift in Ae Forest) georganiseerd door Adrenaline Uplift. Er is nu sprake van een verdere investering in de Tweed Valley van tussen de 22 – 42 miljoen euro. Dit zal bijdragen aan nog betere faciliteiten, zoals een vaste stoeltjes lift van de trailhead naar de beroemde Golfie trails. Maar laat dit je niet afleiden van de andere Stanes, die hoewel ze veel rustiger zijn, zeker niet onderdoen van deze locaties .

MTBTravel.nl: In Nederland is de verhouding man/vrouw bij benadering 90/10 en rijdt het merendeel XC. Hoe liggen de verhoudingen in Schotland? 

JF: Dit is interessant – de verdeling man/vrouw hangt af van waar je naar kijkt. Op bepaalde mountainbike Instagram pagina’s is de verhouding 75/25…… op de trails liggen de verhoudingen 85/15 en qua wedstrijden is het aandeel vrouwen binnen Enduro minder dan 10%. Maar dit is alleen gebaseerd op wat ik zie binnen het Enduro discipline. 

MTBTRavel.nl: Is er een bepaalde “Girl-scene” in de UK?

JF: The UK female bike scene as you say is strong in the UK!  Wij hebben ladies only social rides, uplift dagen, wedstrijden en evenementen gedurende het hele jaar, georganiseerd door inspirerende female champions zoals Aneela Mckenna uit Scotland en Amanda Tanfield uit het zuiden van Engeland, vaak worden deze ondersteund door onze top female riders uit de Downhill en Enduro.  Deze ladies only evenementen zijn zeer toegankelijk voor dames van ieder niveau. Tevens zijn vrouwen ook strekt online vertegenwoordigd en zijn verschillende ladies only social mediagroepen en pagina’s om ideeën te delen, te inspireren en anderen te helpen. Als de faciliteiten rond de tails in ontwikkeling blijven en de ingezette lijn wordt doorgezet om van mountainbiken een familie vriendelijke activiteit te maken, dan verwacht ik alleen maar een grotere groei van vrouwen in het mountainbiken. The female force is strong!

MTBTravel.nl: Een aantal MTB merken hebben zogenaamde “girl-mountain bikes” in hun assortiment.  Hoe denk jij over deze aparte categorie fietsen?

JF: De “vrouwen-mountain-bike” is zeker geevolueerd de afgelopen jaren. In de voorbije jaren waren het vooral roze fietsen afgemonteerd met goedkope componenten – roze is tegenwoordig trouwens helemaal hip! Merken als Juliana en Liv hebben met slimme marketing en ambasadeurs uit de sport de lat een stuk hoger gelegd. In de UK doen fietsen voor vrouwen niet meer onder voor de MTB’s uit het hogere segement voor de mannen – en ze hebben zelfs een betere kleurstelling! Ik raakte altijd flink geirriteerd van de term “women specific” – er bestaat NIET zoiets als een frame voor vrouwen. Maar ik laat mij tegenwoordig niet meer gek maken. Naar mijn idee gaat altijd om bike set-up, voor zowel mannen als vrouwen – bars, seat, tuned suspension etc.  

MTBTravel.nl:  Tot slot: noem de voor jou 3 meest insteressante personen binnen en het mountainbike, welke wij zouden moeten volgen. 

JF: Mijn goede vriend Jamie Wallace street_pigeon_mtb is zeker het volgen waard, Jamie is een fantastische content creator op oa zijn YouTube channel: Streetpigeon –  uit al zijn werk komt direct naar voren waarom we de Tweed Valley een top locatie vinden. 

Aneela Mckenna – Go Where Scotland – Aneela is het boegbeeld voor vrouwen in mountainbiken, organisator van MTB evenementen voor vrouwen en mede-eigenaar van GoWhere Scotland mountain bike holidays. Aneela werkt ook voor het Scottish Parliament als inclusie- en diversiteit specialist.  Ik heb niemand hoger zitten dan haar, she’s amazing!

Katy Winton – EWS Enduro rijdster voor Trek Factory Racing. Een en al energie en een inspiratie voor vrouwelijke rijders en een fantastisch rolmodel voor de nieuwe generaties. 

Meer info:

Julia

Insta: https://www.instagram.com/j4liah/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC_Ve9O4dPN35n2vI1zXiWOg

Jamie Wallace 

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCdlqFfODQX_moEh9V5oOv2g

MTBTravel.nl

Insta: https://www.instagram.com/mtbtravel.nl/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCaZfOPt5Bwiy1hioAt8I_aQ

Facebook: https://www.facebook.com/MTBTravel.nl/

Website: https://mtbtravel.nl/

Wil jij mee met ons naar Schotland en met Julia de natural trail van Forest of Ae verkennen (technisch parcours) of kies je voor de officiele 7 Stanes route?

Ga naar MTBTravel.nl om jouw mountainbike ervaring naar Schotland, Engeland of Wales te boeken!