Sahmurai S.W.O.R.D.

 

Het komt steeds vaker voor dat mountainbikers voor een tubeless set up kiezen. De voordelen hiervan zijn immers naast het feit dat de meeste lekken gedicht worden bijzonder groot. Maar hoe zit het nu met de lekken die niet door de tubeless sealant gedicht worden?

Als je nu toch lek rijdt en de sealant dicht het gat niet, kan je altijd overgaan op het plaatsen van een binnenband. Dit is meestal een wat tijdrovende en kliederige ingreep. Daarbij is het ook nog zo dat de voordelen van het tubeless rijden ( meer controle, comfort en grip, lagere rolweerstand en gewicht) gelijk weg zijn. Niet de meest ideale oplossing dus.Voor gaten tot ongeveer 1,5 cm zijn er diverse reparatie kit’s op de markt die allemaal ongeveer op hetzelfde principe werken. Het dichten van het gat door er een plug in te steken. Waarbij ik persoonlijk de Sahmurai S.W.O.R.D. (Super Wicked Original Repair Device) wel de beste, al was het alleen al voor de afkorting.

 

Het setje bestaat uit een reamer, dit is een priem die de randen van het gat schoonmaakt en opruwt zodat de plug beter blijft zitten. De plugvork, hiermee duw je de plug in het gat en 5 rubber plugs. 

Wat deze repair kit zo goed maakt is niet het gebruik er van, deze zijn over het algemeen wel redelijk het zelfde. Het geweldige zit hem in de manier hoe je ze meeneemt op de fiets. Je stopt ze namelijk in je stuur als bar-end plugs. 

Waarbij je bij andere dergelijke repair kits, weer een extra item in je rugzak of broekzak moet meenemen, zitten deze altijd al gebruiksklaar in je stuur. Mocht je dan lek rijden dan is het een kleine schroefbeweging om de plug uit je stuur te draaien en je kunt je band direct repareren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het installeren van de repair kit is zeer gemakkelijk. Haal je bar end plug van je stuur (dit kan helaas niet bij alle handvatten) steek de tool er in en draai hem vast. De reamer aan de ene kant van je bar en de plugvork alvast voorzien van een rubber plug aan de andere kant van je stuur. Gebruiksvriendelijk en altijd gebruiksklaar zodat je hem nooit kunt vergeten. Het gewicht valt ook mee: 40 gram, een klodder modder zeg maar.

Meer info over de Sahmurai S.W.O.R.D. of bestellen doe je o.a. via www.sahmuraisword.nl

 

Wil je nu weten hoe je een band tubeless maakt kijk dan even naar de onderstaande uitleg van MTB praat op YouTube.