Kluitech – voor wie van uitdagingen houdt

 Mountainbiken is voor velen het aangaan van uitdagingen. Deze uitdagingen kunnen op vele vlakken liggen. Het bij houden van jouw persoonlijke uitdaging kan je doen in Strava, maar je kunt bijvoorbeeld ook de Nederlandse site Kluitech gebruiken van Chris Kluiters. Een tijdje geleden had ik contact met Chris.

 

Vertel, wie is Chris?

Ik ben Chris Kluiters, 57jaar, getrouwd en heb 3 zonen van 32, 28 en 26 jaar. Ik werk als datawarehouse specialist bij een groot IT bedrijf.
Ik woon sinds 2012 met veel plezier in Woudenberg (Utrecht). Het is hier op de heuvelrug een Mountainbike Walhalla vergeleken mijn vorige woonplaats in de Kop van Noord-Holland. Extra voordeel was de aanleg van de UHR-routes een paar jaar na mijn verhuizing.

Hoe ben je in het mountainbiken gerold?

Ik fietste eigenlijk nooit totdat ik in 2008 met mijn jongste zoon meeging met de lokale  Helderse fietsvereniging op een MTB-weekend in Putten. 

Na dit weekend direct het vakantiegeld gespendeerd aan een Mountainbike en lekker gaan fietsen en vooral conditie opbouwen. Mountainbiken vind ik een fijne sport, goed voor het lichaam en geest én een stuk minder weersafhankelijk dan mijn vorige hobby! (windsurfen)

 Wat is kluitech.nl? 

Het is een domein waarop ik verschillende websites heb draaien en ook dus de site met MTB Challenges en MTB Routegebruik.

De naam kluitech is een inlognaam die ooit ergens kreeg en is de eerste 6 letters van mijn achternaam + eerste twee van mijn voornaam. Aangezien ik altijd in de techniek heb gewerkt, vond ik dit wel een voor mij passende domeinnnaam en heb deze daarom geclaimd. 

 Het is een domein waarop ik verschillende applicaties heb draaien en ook dus de site met MTB Challenges en MTB Routegebruik.
De bron voor deze data is Strava. Voor de challenges moet je je aanmelden op kluitech.nl.
Via de aanmelding geef je via Strava toestemming aan kluitech.nl om jouw ritinformatie op te halen.

Voor routegebruik wordt anonieme data van strava opgehaald.

Vanwaar dat je kluitech.nl begonnen bent?

Als data-geek en vrijwilliger bij de UHR MTB routes wilde ik wel graag weten voor wie en hoeveel mensen we al die moeite deden. Al snel kwam ik tot de conclusie dat strava wel de meest aangewezen bron was voor deze data. Je hebt dan niet alle bezoekers maar je krijgt er een goed beeld bij. Gaande weg ruilde ik het harken en scheppen op de routes om voor Data -harken en –  scheppen op de digitale snelweg.

 Voor wie heb je de challenges bedacht?

Ik heb deze lijsten bedacht op basis van vragen van medebikers en voor de 52in52 challenge ben ik benaderd door Anjo Looijen die de 52in52 challenge bedacht heeft. 

Ikzelf heb een paar jaar met de 52in52 meegedaan en laatst ook een ronderridder poging van 12 rondjes op de kinderroute in Ede. Het rondjes rijden is niet helemaal mijn ding omdat het begint te vervelen. Halverwege was ik de tel al kwijt. 😉 

Er zijn op dit moment zijn er 6 lijsten/challenges.

Wat is jouw favoriete challenge?

De 52in52 challenge is mijn favoriet omdat je op gemotiveerd wordt om eens ergens anders te gaan rijden dan je lokale rondje(s).
Ik heb deze challenge een paar keer volbracht en je ziet nog eens wat van Nederland. Dit jaar heb ik de Parkstadroutes nog in het To-Do lijstje staan.

 

Wat vind je de leukste en minst leuke route?

Minst leuke van de 145 die ik gereden heb, was Loosbroek alhoewel Spijkenisse ook aardig in de buurt kwam. De leukste route ligt erg aan mijn stemming, ik ben al gauw tevreden over een route maar de leukste vind ik toch de route waar je niets van verwacht maar uiteindelijk toch veel plezier aan beleef.

Wat zie ik in de MTB routegebruik lijsten?

 In deze lijst staan vandaag-, gister-, week- en jaar ranglijsten met de routenamen. Op elke route in Nederland meet ik sinds 2018 het gebruik van de routes door de Strava gebruikers (Ja anoniem! ) te tellen.  

Hiermee krijg je een goed beeld van het gebruik en kan de data gebruikt worden door routebeheerders.
Ik lever gedetailleerde informatie aan bijv UHR, MOZL, MTB Noordwest en RVN.

Wat kunnen we in de toekomst verwachten op Kluitech.nl?

  • Lijst met nog niet gereden routes. 
  • Een drukte percentage per route ten opzichte van 2019


En verder vertel ik niet veel over mijn ideeën omdat deze door andere sites worden overgenomen ☹.